Актуално | Начална страница

 

 

 

 

Противостояние на Марс през 2020 г.

 

 

На 6 октомври в 17:10 ч. Марс бе най-близо до Земята за последните 2 години на разстояние 62 069 600 km. Това негово максимално приближаване предхождаше с близо една седмица противостоянието му, което бе на 14 октомври в 02:26 ч.

Когато една планета е в противостояние (в опозиция), тя се намира в тази точка от небесната сфера, оставаща противоположна на посоката към Слънцето. Тогава планетата е видима най-добре в полунощ над южния хоризонт.

Приближаването на Червената планета до нас бе сравнително близко до максималното възможно, но все пак на 6 октомври дистанцията Земя Марс остана малко по-голяма от тази, по време на великото противостояние на 27 юли 2018 г. Тогава Марс се приближи на около 57 600 000 km до Земята.

Планетата Марс може да се наблюдава с невъоръжено око, към 20 октомври 2020 г. тя се намира в съзвездието Риби и през тези нощи се наблюдава като много ярък обект с оранжев оттенък. При наблюдение с телескоп с големи увеличения (около 400 пъти) е възможно да се видят светли и тъмни участъци по повърхността й.

Следващото велико противостояние на Марс ще бъде на 15 септември 2035 г.

 

Скоро изгрелият Марс над Астрономическата обсерватория на Шуменското плато

 

Скоро изгрелият Марс над гр. Шумен

_______________________________________________________________________

____________________________________

 

____

Снимки и текст: Пенчо Маркишки